Vyzkoušejte našich 8 tipů jak si připravit velký, chutný salát za pár minut!

Když se řekne salát, téměř každému napadne talíř plný listů, pár rajčat, možná i jiné zeleniny a nudná zálivka z olivového oleje a balsamica..a přitom salát dokáže být nápadité, plnohodnotné, chutné a nutričně vyvážené jídlo! A stačí k tomu jen pár tipů. Ty vám dnes přinášíme:

salát

Uložte si tyhle tipy a vyzkoušejte je až budete příště dělat salát ve veganské verzi 🙂

saláty recept protein proteiny salát tipy do kuchyne

1.VELIKOST PORCE

Zapomeňte na malé přílohové saláty. Pokud se chcete ze salátu najíst a nemít za 30 minut hned hlad, začněte jíst větší porce. Ze začátku to možná bude nezvyk, hlavně pokud na to nejste zvyklý. Porce můžete zvětšovat postupně, dokud si zvyknete.

8 tipů jak udělat salát

nezapomeňte, že jíme i očima. Připravte si salát do krásné misky a ozdobte si jej co nejbarevněji.

2.POKUD VŮBEC NEJÍTE SALÁTY

Pokud nejste vůbec zvyklý jíst saláty, prvním krokem by mělo být začít jíst saláty jako přílohu a později porce zvětšovat. Abyste si zvykli na listovou zeleninu, na chuť a vaše trávení i na větší porce vlákniny. Například jako přílohu s pečenými bramborami, k tempehu, tofu, ale ik luštěninám nebo těstovinám

8 tipů jak udělat salát

3.ZASTOUPENÍ POTRAVIN

Salát, tak aby zasytil, by měl mít zastoupeny určité potraviny. Zdravé tuky, vláknina, proteiny, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny…zde nám vzniká nekonečná kombinace zeleniny, ovoce, hub, luštěnin, obilovin, ořechů, semínek, dresinků a zálivek. Všechno toto najdeme bez problémů v rostlinné stravě.

Přidávejte si do salátu chutě, které máte rádi a taky se nebojte v přípravě experimentovat a přidat i nové komponenty. Tofu, tempeh, černou sůl, tahini pastu? Všechny chutě čekají, až je objevíte!

 

4.JAK SI POSKLÁDAT SALÁT

Začněte základem- listový základ, může to být jakýkoli druh nebo více druhů dohromady, nasleduje zelenina, jako je paprika, rajčata, mrkev, okurka. Jíme také očima, takže si vybírejte barevnou zeleninu. Barevná zelenina také dodá vitamíny a antioxidanty. Přidáme proteiny v podobě tofu, tempehu, luštěnin (naklíčených nebo uvařených), pokud chceme extra zasytit, můžeme přidat obiloviny jako je rýže, quinoa, pohanka, bulgur..pokračujeme něčím křupavým jako jsou oříšky nebo semena (ty mohou být osmažené nasucho na pánvi nebo namočené pro lepší stravitelnost). Oříšky doplníme i zdravé tuky. Buď oříšky nebo i avokádo.

Můžeme přidat také jeden druh ovoce, ale není to pravidlo. Do salátů se hodí jablka, ananas nebo jahody. Nesmíme zapomenout na to, co dělá dobrý salát tím nejlepším a to je zálivka. Ta může být z oleje, sójové omáčky, může mít jogurtový (rostlinný jogurt) základ nebo základ budou tvořit rozmixované ořechy a semena či zelenina. Nesmíme zapomenout na dobré dochucení solí a pepře. Extra toping mohou být nasekané bylinky.

8 tipů jak udělat salát

5.SALÁT NEMUSÍ BÝT STUDENÝ

Dobrý salát to není jen syrová zelenina. Do salátu můžete přidat uvařené luštěniny jako jsou fazole, čočka, obiloviny jako jsou rýže, quinoa, bulgur. Také vařenou nebo pečenou zeleninu. Tady se skvěle hodí sladké brambory (batáty), pečená červená řepa, mrkev, květák nebo houby. Hlavně v období podzimu a zimy padne vhod salát, který obsahuje teplý element. Salát může mít také základ v těstovinách (bezvaječné). Přidejte k tomu hodně listové zeleniny, dobrou zálivku a skvělý oběd nebo večeře je na světě

8 tipů jak udělat salát

6.ZÁLEŽÍ TAKÉ NA KRÁJENÍ

Představte si, jak si naberete plnou lžíci salátu, vložíte si ji do úst a natrefíte na velký tvrdý kus mrkve a pak zase na velký list salátu, který je téměř nemožné rozkousat bez toho, abyste nevypadali jako králíci! Proto je důležité i to, jako jednotlivé prvky salátu připravíme. Zde doporučujeme krájet vše na co nejmenší části nebo použít škrabku na zeleninu a například mrkev nebo cuketu do salátu naškrábat na tenké pásky. Nám se osvědčila i pomůcka zvaná škrabka julienne nebo spiralizér. Takže menší kusy znamenají i méně kousání a příjemnější pocit z jídla.

Investujte do kvalitních nožů, kráječů nebo do spiralizéru, oplatí se to!

7.ZÁLIVKA, ZÁLIVKA, ZÁLIVKA!

I když je vrchol gurmanství mnoha restaurací zálivka z oliv.oleje, balsamice a soli, tak touto cestou rozhodně nepůjdeme! Zálivka dělá dobrý salát ještě lepším! Jogurtová zálivka – kde základem je rostlinný neochucený jogurt, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nasekané bylinky. Zeleninová zálivka-z rozmixované zeleniny-avokádo, špenát, trochu vody, sůl, čerstvá cibule a chilli.

Ořechová zálivka-kde základem jsou ořechy-namočené kešu, voda, sůl, citrónová šťáva, lahodkové droždí. Pro více receptů navštivte náš blog brawolife.cz kde naleznete více než 30 receptů na zálivky.


8 tipů jak udělat salát

8.EXTRA KOMPONENTY

Pokud budujete salát, můžete přidat pár extra komponent, které vás zaručeně zasytí. Jako například falafel, různé luštěninové a zeleninové karbanátky, seitan, tofu špízy nebo barbeque tempeh. Tak docílíte extra chuti vašeho salátu a větší příjem proteinů, což vás zasytí na delší dobu. Také můžete zkusit raw semínkové krekry, které dodají Omega-3 mastné kyseliny a také Vás zasytí na delší dobu. Recepty na raw krekry naleznete na blogu brawolife.cz

8 tipů jak udělat salát

Věříme, že vám tyto tipy pomohli a připravíte si opravdu veliký a chutná salát! Teď už víte jak na to! K salátu se hodí zálivky, pesta, dresinky, na které recepty naleznete také na našem webu.

Pro extra vitamíny, minerály a vlákninu, si ke salátům přidejte raw krekry. Recept na webu brawo life. Videorecept na raw chlebíček naleznete na našem youtube.

Sdílejte: