Hummus /v překladu cizrna “hims”/ je arabská pomazánka plná proteinů.
Kromě základního receptu si můžete na konci mixování do pomazánky přidat téměř cokoli a tak mít vždy jinou příchuť pomazánky. Například přidejte do mixovacího proceu špenát a máte zelený špenátový hummus, nebo červenou řepu, kurkumu, sušená rajčata a podobně.
Doporučuji si udělat hummus do zásoby, je to pochoutka!
Na pomazánku budeme potřebovat: 300g suché cizrny, tahini pasta, citrónová šťáva, česnek, sůl
Na tofu: 1 blok bílého tofu /například značka Lunter/, zelenina dle chuti a sezóny, sůl, kokosový olej, uzená paprika.
Postup: Cizrnu si namočíme na noc, ráno vodu slijeme, dáme vařit se lžící sody bikarbony a během vaření odebíráme pěnu /z ní nadýmá/. Po uvaření necháme cizrnu vychladnout, dáme ho do mixéru spolu se lžící tahini pasty, citrónovou šťávou, 1-2 stroužky česneku, solí a trochou vody z vaření. Mixujeme do hladké krémové konzistence. Tofu nakrájíme na hrubší pásky a potřeme s kokosovým olejem a uzenou paprikou z obou stran. Opečeme na pánvi. Na troše vodě a soli podusíme i zeleninu /špenát, pak choy,chřest../. Vše dáme spolu na talíř a ozdobíme kuličkami cizrny
Můžete si k tomu dát pečivo nebo raw krekry na které naleznete recept tady. Namísto tofu použít tempeh. Experimentujte v kuchyni a hlavně-ať vám chutná 🙂
Pokud byste si chtěli recept uložit, můžete udělat print screen následujícího obrázku nebo si jej stáhnout do svého mobilu nebo počítače:
Sledujte nfs na facebooku: BRAWO Life, na instagrame: brawo_life_cz a tiež videorecepty na YouTube: BRAWO Life.