CUKETOVÁ SEZÓNA | 36 tipů, jak zpracovat cuketu

Věřili byste, že z jedné skromné cukety, kterou se v cuketové sezóně snaží většina z nás udat pryč, protože často “už nevíme, co s ní”, lze vytvořit tolik lahodných a zdraví prospěšných zázraků? 😱

Cuketa je v létě neodmyslitelnou součástí mnoha zahrádek a díky své univerzálnosti a jemné chuti si našla pevné místo i v kuchyních po celém světě. Její sezóna přináší nejen bohatou úrodu, ale také výzvu – jak tuto zeleninu využít tak, aby se na talíři neobjevovala pořád stejná jídla? Pokud jste se někdy ocitli s přeplněným košíkem, lednicí nebo kuchyní plnou cuket a přemýšleli, jak je všechny smysluplně zpracovat, pak je tento článek přesně pro Vás! 😍

Připravili jsme pro Vás 36 tipů a receptů, jak cuketu využít nejen v kuchyni naplno. Jak cuketu proměnit v neotřelou a neodolatelnou dobrotu, anebo dokonce skvělou výživnou vlasovou či pleťovou kosmetiku? Ať už jste milovníci tradičních receptů nebo rádi experimentujete, věříme, že Vás naše nápady překvapí, potěší a hlavně – probudí ve Vás chuť tvořit s láskou – o to přeci jde, ne? 💚

Tak jdeme na to! 😍

 

SYROVÁ CUKETA

Různé druhy krájení, mixování a strouhání cukety v syrovém stavu

1. Špagety z cukety díky spiralizéru.
2. Přidávejte syrovou cuketu do svých smoothies, třeba s banánem nebo ananasem.
3. Cuketu můžete i odšťavnit. Zkuste kombinaci s jablkem a limetkou nebo s ananasem a špenátem.
4. Kolečka syrové cukety poslouží i jako podklad na jednohubky místo pečiva.
5. Nastrouhaná cuketa s neslazeným sójovým jogurtem, česnekem a kořením může být lahodný osvěžující dip na léto.
6. Podélně nakrájená cuketa poslouží jako lasagne.
7. Na tenké plátky nakrájená cuketa se může plnit různými druhy pomazánek.
8. Nastrouhaná cuketa poslouží jako skvělý základ do lehkých salátů.

 

 

ZAMRAŽENÍ CUKETY

V různých způsobech přípravy: nastrouhání, na kolečka, podélné plátky, nebo třeba vcelku

1. Přidejte zmraženou cuketu do zmrzlin, spolu s banánem a dalším ovocem 🍦
2. Přidávejte mraženou cuketu do zeleninových polévek.
3. Z rozmrazené nastrouhané cukety si můžete udělat i skvělou pomazánku.
4. Mražená cuketa se hodí také do omáček, například s indickým kořením a tofu.

 

SUŠENÍ CUKETY

Vysušte cuketu /v různých tvarech/ pomocí sušičky na ovoce a zeleninu skladujte /správně/ klidně i rok!

1. Na kolečka nakrájenou cuketu posypte kořením, vzniknou Vám z toho ty nejlepší cuketové chipsy 😍 Spojte sušenou cuketu například s chilli kořením, indickým garam masala, s lahůdkovým droždím, s mořskou solí nebo uzenou paprikou.
2. Vysušenou cuketu můžete rozmixovat na prášek a používat do jídel či smoothies.
3. Z cuketového prášku můžete také upéct skvělý a chutný cuketový bezlepkový chléb 🤤

 

SMOOTHIE S CUKETOU

Jak zpracovat co nejvíce cukety? Mixováním do osvěžujících letních smoothies!

Smoothie nabité železem:

Rozmixujte 1/2 cukety, hrst baby špenátu, 200ml mandlového mléka, 1 banán, 1 datli /nebo lžičku agávového sirupu/ a vychutnejte si skvělé smoothie 😍

Proteinové smoothie:

Rozmixujte 1/2 cukety, 1 banán, 1/2 bílého tofu, 200ml sójového mléka, 1 lžíci loupaných konopných semínek a 1 datli /nebo lžičku agávového sirupu 🤤

Smoothie s omega-3:

Rozmixujte 1/2 cukety, 1 kiwi, lžíci hnědých lněných semínek, lžíci chia semínek, 1 banánem a 100ml čisté vody 🤩

ŠŤÁVY S CUKETOU

Cuketa do šťávy? Jasný! Přinášíme Vám naše ověřené recepty.

Šťáva pro krásnou pleť:

Odšťavněte 1 střední cuketu, 2 stonky celeru, 1/2 okurky, hrst rukoly a 2 zelená jablka

Šťáva na kocovinu:

Odšťavněte 1 cuketu, hrst petrželky, 1/2 okurky, 1 celý citron a vypijte ráno ihned po ránu najednou 

Šťáva na menstruační bolesti:

Odšťavněte 1 malou červenou řepu, 1 střední cuketu, 2 červená jablka a 1/2 citronu

Šťáva na dokonalé ochlazení:

Odšťavněte 1/2 ananasu, 1 cuketu, hrst čerstvé máty a podávejte s kokosovou vodou a ledem

NAKLÁDÁNÍ A FERMENTACE CUKETY

Naložte si cuketu, nebo ji fermentujte a takto Vám vydrží týdny i měsíce.

1. Vložte umytou a nakrájenou cuketu do misky a promíchejte s mátou, česnekem, feferonkami a 1/2 šálku (125 mililitrů) olivového oleje. Přidejte sůl, zamíchejte a sklenici uzavřete. Cuketa naložená v oleji se hodí do salátů nebo na těstoviny.

2. Nakrájejte cuketu na dlouhé a tenké pásky /škrabka na brambory/ a vložte je s na plátky nakrájenou cibulí do sterilizované zavařeninové nádoby. Zalijte nálevem, zavřete a sterilizujte klasickým způsobem.

3. Nastrouhejte cuketu a mrkev na struhadle, dejte spolu do misky, přidejte sůl, prolisovaný česnek a pořádně promasírujte rukama tak, aby ze zeleniny vyšla šťáva. Můžete přidat kuličky pepře nebo kopr. Směs přendejte do skleněné nádoby tak, aby šťáva byla nad zeleninou. Nádobu přikryjte a nechte fermentovat na kuchyňské lince mimo přímé slunce cca 4-5 dní.

Dávejte pozor, aby byla zelenina vždy pod šťávou. Občas můžete promíchat čistou lžící.

CUKETA V KOSMETICE

Cuketa zjemňuje, hydratuje a uklidňuje pokožku, je antialergická, a proto vhodná i v domácí kosmetice.

Maska na zmírnění silného popálení:

Nastrouhejte cuketu najemno a dejte ji do lednice alespoň na hodinu, poté vyždímejte a aplikujte na spálená místa, nechte působit 10 minut 🥵

Hydratační mléko:

Nakrájenou cuketu rozmixujte dohladka, přidejte kvalitní mandlový olej, aloe vera gel a důkladně promíchejte. Přelijte směs do čisté lahve nebo nádoby a používejte jako hydratační mléko na pokožku 🧴

Maska na vlasy:

Rozmixujte cuketu s kokosovým olejem a aplikujte na vlhké vlasy, nechte působit 15 minut, a poté umyjte šamponem 💆🏼‍♀️

 

6 OVĚŘENÝCH LAHODNÝCH RECEPTŮ S CUKETOU

 

CUKETOVÝ DIP

Ingredience:

1 střední cuketa /cca 250g/
200g slunečnicových semínek
1 bílé tofu
hrst bazalky
česnek
sůl

Postup:

Propláchněte a namočte 200g slunečnicových semínek na 30 min do vody.
Mezitím si nakrájejte cuketu na menší části /i se slupkou/, oloupejte 2 stroužky česneku a vyjměte tofu z obalu.
Slunečnicová semínka přecedíme a vše dáme společně do mixéru i s hrstí čerstvé bazalky a dostatečným množstvím soli.
Mixujeme do hladké konzistence, pokud je potřeba, přilijeme trochu vody a pomůžeme si šťouchadlem.
Dip podáváme s pečivem, krekry, chipsy, tortilami nebo zeleninou.

 

 

CUKETOVO-ČOKOLÁDOVÝ CHLEBÍČEK

Ingredience:

1 střední cuketa /cca 250g/
300g hladké špaldové mouky
100g strouhaného kokosu
70ml slunečnicového nebo kokosového oleje
4-5 PL agávového sirupu
300ml sójového mléka
1 PL jablečného octu
kypřící prášek
čokoláda

Postup:

Nastrouháme si cuketu na struhadle najemno a necháme ji “vypotit”.
V jedné míse si smícháme 300g hladké špaldové mouky, 100g strouhaného kokosu a kypřicí prášek.
Ve druhé míse si smícháme 300ml sójového mléka, 1 lžíci jablečného octu, 70ml slunečnicového nebo kokosového oleje, 4-5 lžic agávového sirupu.
Mokré ingredience vylijeme do mísy se sypkými ingrediencemi a zamícháme.
Nakonec přidáme vymačkanou cuketu a nadrobno nasekanou čokoládu.
Menší plech /23×13/ vytřeme olejem a vysypeme moukou a vylijeme do něj těsto.
Chlebík pečeme 60-70 minut na 170 stupňů a krájíme až když je vychladlý.

 

 

CUKETOVO-ŠPENÁTOVÝ KRÉM

Ingredience:

2 střední cukety /cca 500g/
200g špenátu
kokosová smetana
1 PL octu
česnek
sůl, pepř, oregano

Postup:

Cuketu si nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce s 1 litrem vody.
Když začne voda vřít, ztišíme plamen a přidáme 2 prolisované stroužky česneku, lžičku soli, lžičku oregana a necháme cuketu uvařit do měkka.
Když je cuketa uvařená, přidáme kokosovou smetanu, lžíci octa a necháme vařit dalších 5 minut.
Plamen pod polévkou úplně vypneme a přidáme nadrobno nasekaný špenát, hrnec zakryjeme na 5 minut.
Celý obsah hrnce vylijeme do mixéru BRAWO Life /nebo použijte ponorný mixér/ a rozmixujte na hladký krém.
Podle chuti ještě dosolte a dokořeňte, dozdobte listy špenátu.

 

 

CUKETOVÉ MUFFINY /naslano/

Ingredience: 

1 střední cuketa /cca 250g/
1 mrkev
mouka
60g mandlí
2 lžíce lnu
250ml mandlové mléko
120ml olej
2 stroužky česneku
1 cibule
kypřící prášek
koření

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Formy na muffiny vymažeme olejem nebo si připravíme 12 středních muffinových košíčků.
Najemno nastrouháme cuketu a mrkev, osolíme a necháme vypotit.
2 lžíce lnu a 60g mandlí rozmixujeme na mouku a v míse smícháme s moukou, práškem do pečiva, solí a pepřem.
Ve druhé míse smícháme 250ml mandlového mléka, 120ml oleje, vyždímanou zeleninu, najemno nakrájenou cibuli a 2 prolisované stroužky česneku
Suché ingredience přidáme do mokrých a zamícháme.
Těsto rozdělíme do formiček a pečeme 25-30 minut na 180 stupňů v troubě.
*Pokud máte alergii na ořechy, vyměňte mandlové mléko za sójové a mandle za kukuřičnou mouku.

 

 

CUKETOVÉ LÍVANCE A TRIO DOMÁCÍCH CHIPSŮ

E-BOOK “NĚCO MALÉHO POD ZUB” K ZAKOUPENÍ:

ZDE

 

ZÁVĚR 

Cuketa je opravdovým pokladem v našich kuchyních! Tak doufáme a věříme, že si ji zamilujete ještě víc díky těmto nápadům. Děkujeme, že jste článek dočetli až do konce, a budeme nesmírně rádi a nadšení, pokud se s námi podělíte o své cuketové výtvory na sociálních sítích. Sdílejte svou radost z vaření s námi, ale i s ostatními a inspirujte tak další milovníky dobrého jídla a originálních nápadů 😍

💚 Instagram: označujte @brawo_life_cz 
💚 Facebooková skupina: přidejte se k nám ZDE a podělte se o Vaše cuketové radosti!

 

Sdílejte: