10 RECEPTŮ NA PODZIMNÍ ČERSTVÉ ŠŤÁVY, KTERÉ ZAHŘEJÍ
Podzim a šťávy? 😱🍁
Kurkuma, zázvor, fenykl, hrušky či dýně, to jsou chutě a vůně typické pro období v roce, kdy opadávají listy ze stromů, vše se jakoby zpomalí, dny jsou kratší a večery chladnější. Tělo je s příchodem podzimu připraveno na teplejší jídla a zahřívací potraviny. Přinášíme proto tipy na čerstvé šťávy s bylinkami a pepřem, které zahřejí organismus i během chladnějších dnů 🍂
Podzim nás přirozeně stahuje dovnitř, zpět k sobě, do našich domovů. Ideální čas na postupné zpomalení, naladění se na sebe, své potřeby, cykly a přijetí toho, na co jsme během hektičtějších letních měsíců neměli tak úplně čas. Období vhodné pro interní a externí inventuru, která je nezbytnou přípravou na „neúrodné“ zimní měsíce ❄️
Dále podzimu přísluší z pohledu tradiční čínské medicíny element kovu, který je na fyzické rovině spojen právě s naším tlustým střevem a plícemi. Na emoční úrovni tomuto období přísluší smutek a schopnost POUŠTĚT a OPOUŠTĚT to, co nám neslouží. Jednoduše řečeno – opustit věci, které nám více berou, než přinášejí. Smutek jako emoce mívá krásné léčivé účinky, stahuje naši pozornost přirozeně dovnitř a dovoluje nám navrátit se k sobě 💚
Toť shrnutí k podzimnímu období, teď již samotné tipy na čerstvé šťávy s bylinkami a kořením, které zahřejí Vás organismus i během chladnějších dnů.
ČERSTVÉ ŠŤÁVY = DOMA PŘIPRAVENÉ POMOCÍ ODŠŤAVŇOVAČE
V první řadě bychom rádi upozornili, že čerstvé šťávy znamenají, že jsou připravené s láskou osobně doma na odšťavňovači, nejedná se o žádné rozmixované smoothie, jak si tomu mnozí myslí. Ke kvalitnímu odšťavňování patří také kvalitní odšťavňovač, ten je potřeba koupit dle Vašich možností a preferencí, avšak doporučujeme zakoupit odšťavňovač šnekový. Šťáva z něho je kvalitnější, plnější, sytější a nabitá vitamíny, které se neztrácí tak jako je tomu u odstředivých odšťavňovačů. Dalším benefitem je to, že drť ze šnekového odšťavňovače je téměř úplně suchá /na rozdíl od odstředivého/, což znamená, že z ovoce a zeleniny bylo vymačkané maximum! Právě proto jsme na trh uvedli i vlastní značku šnekového odšťavňovače BRAWO Life B-365. Jaký stroj je a co dokáže se můžete podívat ve videu, kde Vám ho detailně představujeme.
Parametry, cenu a objednávku naleznete na našem e-shopu.
K receptům doporučujeme využívat naše ověřené pomocníky:
💚 BRAWO Life Odšťavňovač B-365
💚 BRAWO Life láhev
1. ŠŤÁVA – JABLKO, DÝNĚ, HROZNY, SKOŘICE
Skvělá osvěžující kombinace. Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat dvě jablka, hrst oloupané a na kostky nakrájené dýně (hokaido, máslová…), jeden větší trs hroznů (pokud zvolíte tmavé hrozny, šťáva se zbarví, proto doporučujeme světlé bílé hrozny). Všechno odšťavníme v kvalitním odšťavňovači a nalejeme do oblíbené sklenice, ať máme ze šťávy maximální požitek. Navrch nasypeme čtvrt malé lžičky mleté skořice a zamícháme do šťávy.
2. ŠŤÁVA – ČERVENÁ ŘEPA, MRKEV, JABLKO, KORIANDR
Klasika s nádechem exotiky. Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat 1/2 menší červené řepy (upozorňujeme, že po snědení nebo vypití červené řepy budete mít v ten daný den, či druhý den poté, mírně zbarvenou moč, nelekejte se toho, je to úplně v pořádku), 2 mrkve, 2 jablka, 4 stonky koriandru. Jablka, červenou řepu ani mrkev není potřeba očistit od slupky, pokud sami nepreferujete. Všechno odšťavníme a nalejeme do sklenice. Pokud nemáte rádi koriandr, můžete ho vynechat nebo nahradit petrželkou.
3. ŠŤÁVA – ZÁZVOR, CITRÓN, KAJENSKÉ KOŘENÍ – SHOT /CO JSOU SHOTY?/
Takto připravené shoty Vám vydrží v ledničce až dva týdny a můžete je pít každé ráno (0,05 dcl) pro nakopnutí imunity nejen při sychravých dnech. Budete potřebovat 3 citróny, 10cm zázvoru, 1/4 malé lžičky kajenského koření. Citróny oloupeme a odšťavníme spolu se zázvorem, v misce smícháme s kajenským kořením a rozdělíme do lahviček. Můžete celou šťávu nechat klidně v jedné velké láhvi a ráno si nalévat z ní.
4. ŠŤÁVA – DÝNĚ, MRKEV, HRUŠKA, JABLEČNÝ OCET
Podporuje trávení a je ideální na očistu těla. Jablečný ocet je nejlepší konzumovat ráno nebo v dopoledních hodinách. Nekonzumujte ho, pokud máte problémy s reflexní chorobou jícnu. Na jednu porci (cca 0,3dcl) budete potřebovat hrst oloupané a na kostky nakrájené dýně (hokaido), 2 mrkve, 2 hrušky a 1 lžičku nepasterizovaného jablečného octu. Všechno kromě octu si odšťavníme a ocet přidáme až do odšťavněné šťávy, zamícháme a vypijeme. Na chuť si můžete přidat také špetku skořice.
5. ŠŤÁVA – JABLKO, FENYKL, PETRŽEL, MÁTA
Chutově překvapivá, avšak lahodná čerstvá šťáva! Čerstvý fenykl (bulva), je jednou z nejvíce překvapivých chutí v šťávě, které jsme kdy zkusili. Svou chutí je velmi specifická, proto rozhodně nemusí chutnat každému, ale jistě se najdou tací, kteří si ji zamilují na první dobrou 😍 Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat 2 sladké jablka, čtvrtinu jedné bulvy fenyklu, 4 cm petrželku a hrst čerstvé máty na osvěžení. Všechno si nakrájíme na menší kousky a odšťavníme.
6. ŠŤÁVA – KURKUMA, MRKEV, BÍLÉ HROZNY, ČERNÉ KOŘENÍ
Hrozny dodají šťávě potřebnou sladkost, ale proč do šťávy zrovna ČERNÉ KOŘENÍ? Špetka čerstvého mletého koření, které obsahuje peptín, podpoří vstřebávání kurkumínu z oranžové zeleniny, kterou je například mrkev nebo kurkuma. Ale opravdu se jedná pouze o špetku! 😊 Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat 3 cm kořene kurkumy, 3 mrkve, střední trs bílých hroznů a špetku černého mletého koření. Mrkev ani kurkumu nemusíte loupat, avšak pozor na hroznové víno – odšťavňujeme pouze bobule, ne stonky. Černé mleté koření přidáme až do odšťavněné šťávy a zamícháme.
7. ŠŤÁVA – ČERVENÉ ZELÍ, ČERVENÁ ŘEPA, JABLKO, ZÁZVOR
Zázvor je jeden ze základních zahřívacích kořenů, jeho slovenský název je “ďumbier lekársky”, což o něm říká mnohé. Do šťávy budou stačit 2-3 cm, aby nepřebil ostatní chutě. Je dost ostrý a pálivý, o to víc, když se odšťavní, proto na jeho zjemnění použijeme jablka. Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat 2 cm zázvoru, 1/2 malé červené řepy, 4 listy červeného zelí, 3 střední nebo dvě větší jablka. Červenou řepu není potřeba očistit od slupky, stačí ji pouze umýt, ale každý dle preference. Všechno společně odšťavníme.
8. ŠŤÁVA – POMERANČ, MRKEV, JABLKO, ZÁZVOR
Při této štávě d(b)ejte na své pocity, protože ne každému vyhovují citrusy při chladnějším počasí! 🍊 Zkuste případně citrusy nedávat do ledničky. Šťáva tak nebude studená, a naopak Vás díky zázvoru zahřeje. Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat 2 pomeranče, 2 mrkve, 2 jablka a 3 cm zázvoru. Pomeranče oloupejte, všechno pokrájejte na menší kusy a společně odšťavněte. Do šťávy můžete přidat také špetku skořice a špetku černého mletého koření.
9. ŠŤÁVA – DÝNĚ, BATÁT, ČERVENÁ CIBULE, ČESNEK, STONKOVÝ CELER, OLIVOVÝ OLEJ
Osobně nemáme rádi čistě zeleninové šťávy, ale během detoxu se tělo říká i o takovou. Trik je v tom, že ji nepijeme jako šťávu, ale nalejeme si ji do misky nebo větší sklenice a “jíme” jako polévku. Olivového oleje stačí použít jen trochu, protože některé vitamíny /A,D,E,K/ se rozpouští v tucích. Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat hrst očištěné a na kostky nakrájené dýně /hokaido, maslová/, hrst očištěného a na kostky nakrájeného batátu, 1/4 červené cibule, 1 malý stroužek česneku, ze kterého předem vybereme jeho střed, 2 stonky celeru a 3 kapky panenského olivového oleje. Všechno kromě oleje odšťavníme, samotný olej přidáme až do šťávy. Jíme lžící, ale pokud Vám to nevyhovuje, samozřejmě ji můžete i normálně vypít 😍
10. ŠŤÁVA – ŠPENÁT, MANGOLD, OKURKA, BROKOLICE, HRUŠKA, PETRŽELOVÁ NAŤ, KORIANDR
Léčivá zelená šťáva plná chlorofylu, který potřebujeme celoročně, avšak o něco víc, když už slunce nesvítí tak silně a tak často. Všechny traviny a listy v sobě ukrývají plno života a energie 🌱🌞 Na tuto šťávu si vyberte sladké hrušky, případně sladká jablka. Pokud by na Vás byla šťáva příliš silná, přidejte si trochu odšťavněného citrónu. Na jednu porci (cca 0,3 dcl) budete potřebovat hrst listového špenátu, 2 větší listy mangoldu /bez stonku/, 1 okurku, malou hrst brokolice a také trochu ze stonku, tam je nejvíc šťávy, 2 hrušky, menší hrst petrželové natě spolu s koriandrem. Všechno spolu odšťavníme. Toto je velký nakopávač na podzim a ideální na doplnění chlorofylu na období zimy.
ZÁVĚR
Tak to byli naše podzimní “hvězdné” šťávy! Doufáme a věříme, že si je zamilujete ještě víc díky těmto receptům a dýchne na Vás kouzlo podzimu. Děkujeme, že jste článek dočetli až do konce, a budeme opravdu moc rádi, pokud se s námi podělíte o své podzimní šťávy na sociálních sítích. Sdílejte svou radost z odšťavňování s námi, ale i s ostatními a inspirujte tak další milovníky originálních nápadů 😍
💚 Instagram: označujte @brawo_life_cz
💚 Facebooková skupina: přidejte se k nám ZDE a podělte se o Vaše radosti!