Tento dezert som vytvorila úplnou náhodou, keď som doma nemala kokosovú smotanu, ktorú bežne mixujem s jahodami na dezert typu pribináčik. Mala som len biele tofu a tak som zaexperimentovala a oplatilo sa! 🙂

Dezert alebo ak si ho pripravíte do väčšej misky, tak kľudne aj raňajky alebo sladká svačinka obsahuje tofu, čo z neho robí vysoko proteínové jedlo. Tofu je výrobok zo sóje. O sóji sa v posledných rokoch povedalo veľa zlého. Že je geneticky modifikovaná alebo obsahuje estrogén a preto nie je vhodná na konzumáciu pre mužov. Nie je to pravda.

Jahodový pribináček s kokosem

Sója je zdravá strukovina, s vysokým obsahom bielkovín, neobsahuje žiaden cholesterol, zvyšuje hladinu vápniku v kostiach a tým je účinnou prevenciou proti osteoporóze a európske normy nedovoľujú, aby bola sója geneticky modifikovaná. 

,,Fytoestrogeny obsaženy v sóji mohou mít také pozitivní vliv na srdeční onemocnění i prostřednictvím snižování koncentrace lipidů a lipoproteinů v plasmě. Vliv fytoestrogenů je podobný příznivému účinku estrogenu na rizikové faktory ischemické choroby srdeční u postmenopauzálních žen. Isoflavonoidy přijímané v potravě mají schopnost snižovat hladinu celkového cholesterolu v krvi a upravují poměr HDL a LDL lipoproteinů. Zatímco hladina LDL klesá, HDL je vyšší. Dochází také ke snižování hladiny triacylglyceridů v krevní plazmě. Tím se zvýší průchodnost a pružnost cév a následkem je menší výskyt srdečních příhod.” /www.soja.cz, Kopáčová, O., Sója opět v pozornosti, IV. Nejnovější poznatky – zpráva z konference Sója a zdraví 2000, článek 1372, 20.4.2001. Zdroj:[www.agronavigator.cz].Michalová, I., Průvodce spotřebitele, – Doplňky stravy (Potraviny k doplnění jídelníčku). 1. Vyd. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, o. S., 2007. /

Niečo málo o sóji, aby ste nemali strach ju konzumovať a ideme na recept:

Table of Contents

INGREDIENCIE:

  • 200g bieleho tofu /môžete použiť značku Lunter/
  • 200g jahôd /môžu byť aj mrazené/
  • sladidlo podľa vášho výberu /napríklad rastlinný med, čakankový sirup, stéviu alebo kokosový cukor/
  • 100g strúhaného kokosu


POSTUP:

1.Tofu, jahody /odložte si pár jaód na ozdobu/, sladidlo aj kokos dáme do mixéru. Ak nechcete použiť sladidlo alebo máte dostatočne sladké jahody, nemusíte ho použiť alebo namiesto sladidla pridajte do mixéra poriadne zrelý banán. Ten spoznáte tak, že už má hnedé body na šupke.

2. Rozmixujte zmes na hladký krém, cca 40 sekúnd. Používam skvelý vysokootáčkový mixér Omniblend, ktorý zakúpite na našom eshope. Ak by ste mali vodnaté jahody a zdala sa Vám zmes riedka, pridajte ešte strúhaný kokos a na pár sekúnd zmes znova rozmixujte.

Mixér Omniblend-černý v edici Love of Raw

3. Rozmixovanú, krásne ružovú zmes si prelejte do menších misiek alebo pohárov, ozdobte kokosom a nakrájanými jahodami


4.Nechajte poháre s pribináčikom vychladnúť aspoň dve hodiny v chladničke, chutí lepšie, keď je studený.

Prajem Vám dobrú chuť 🙂

 

Sdílejte: