RAW VEGAN RECEPTY
nejen jako občerstvení na večírek
Rádi byste svým přátelům, rodině, známým nebo snad kolegům v práci ukázali, že RAW veganské stravování není jen o jezení salátu a jídel bez chuti, ale že se může jednat o velmi chutné, hravé a vyvážené jídlo, na kterém si pochutná každý bez ohledu na stravovací návyky? Ať už pořádáte večírek, menší sešlost přátel nebo snad přímo party, neváhejte a inspirujte se těmito zdravými, a přesto velmi chutnými a vyváženými tipy na RAW vegan recepty. Překvapte své blízké něčím neobvyklým 💚
PŘÍPITEK JAMU
Přemýšlíte, jak zaujmout a zvolit zajímavý a netradiční přípitek? V tom případě je JAMU jasnou volbou! Jedná se o indonéský nápoj pro zdraví, krásu a lepší kondici. Je známý také jako „protizánětlivý elixír z Bali“. Je velice silný a má úžasné antioxidační účinky, proto je dokonce zakázán pro těhotné ženy 🤰🏼
Co budete potřebovat na jeho přípravu?
čerstvý kořen kurkumy
zázvor
kokosovou vodu /nebo jen vodu/
limetkovou nebo citrónovou šťávu
Kurkumu a zázvor očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Vše rozmixujte a přeceďte přes síto. Přidejte med nebo jiné přírodní sladidlo. My jsme pro dochucení použili ještě kokosový nektar. Chuť jsme zvýraznili skořicí a limetkovou šťávou.
💡Zajímavost: Zde na Bali si tento elixír zdraví dopřáváme skoro každé ráno. Prodává se na každém rohu a nejlepší JAMU poznáte podle prodavače – je to ten, který má nejvíce žluté ruce. To proto, že kurkuma je nejsilnější přírodní oranžovožluté barvivo, doporučujeme proto zvýšené opatrnosti při přípravě nápoje na své oblíbené kusy oblečení či kuchyňské náčiní, kurkumu totiž nelze vyprat. Tak se opatrujte a NA ZDRAVÍ.
SLADKÝ MARINOVANÝ TEMPEH aneb Tempe manis
Ptáte se: „Je tempeh RAW?“. A my odpovídáme: „Ano, může být!“.
Tradiční tempeh je tvořen sójou a vzniká fermentací. Sojové boby se uvaří, a pak jsou naloženy do tempehové kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae a ta jimi proroste, spojí je a vytvoří krásnou tvrdou konzistenci bílé barvy. Fermentace dokonce znásobuje zastoupení vitamínů, a to především řady B, a na konci procesu je tempeh doslova nabitý bílkovinami 😍
Pokud si koupíte bílý, přírodní, nebude mít žádnou chuť, je proto potřeba ho naložit a dodat mu správnou šťávu. V Evropě lze však koupit i marinovaný, který je určený k okamžité konzumaci.
RAW tempeh se připravuje podobným způsobem, jen se vynechává proces vaření sójových bobů. V této raw veganské verzi jsou naklíčené.
Jak tedy postupovat při výrobě RAW TEMPEHU?
Tempeh nakrájíme na plátky a naložíme /nejlépe přes noc, ale v případě nouze stačí 2h/ do marinády. Množství marinády stačí vynásobit množstvím tempehu.
Na marinádu budete potřebovat:
kokosový olej
balozamikový ocet /je potřeba kvalitní a bez cukru/
tamari /sójová omáčka bez glutamátu/
kokosový cukr nebo kokosový sirup
uzená červená paprika
nasekané chilli a jarní cibulka
PAD THAI S ARAŠÍDOVOU OMÁČKOU
Jedná se o velmi oblíbené typické asijské jídlo s lahodnou arašídovou omáčkou 🥜
Na tento recept budete potřebovat:
zelenou papáju
mrkev
cuketu
arašídové máslo
česnek
zázvor
chilli
limetkovou nebo citrónovou šťávu
čerstvý koriandr
V tomto receptu jsme namísto rýžových těstovin pomocí škrabky zvané JULLIENE naškrábali tenké nudličky z papáji, mrkve a cukety. Pokud si tento recept připravíte doma, papáji se nebojte, krásně ladí s ostatními ingrediencemi. Recept je podobný tomuto, jen omáčky byly prohozeny. U omáčky začněte tím, že nastrouháte zázvor, nasekáte chilli a rozmačkáte česnek. Můžete všechny ingredience doslova rozmačkat na kaši. Pokud by byla omáčka hustá, zřeďte ji vodou a vyšlehejte do hladka, způsob přípravy je jen na Vás. Pak už stačí přidat pouze arašídové máslo dle chuti, limetkovou nebo citrónovou šťávou a dozdobit čerstvým koriandrem. Velmi jednoduché a chutné jídlo, mňam!
RAJČATOVÝ SALÁT
Velmi lahodné spojení voňavých rajčat, silného česneku, čerstvé bazalky, ostrosti z červený cibule, svěžích kapary a křupavých konopných semínek. Tímto detailním popisem jsme Vám právě prozradili hlavní ingredience 🍅
Ingredience na zálivku:
olivový olej
mořská sůl
tamari
Vše rukama promasírujte, rajčata pustí šťávu a chutě se krásně spojí. Posypte konopnými semínky a podávejte nejlépe vychlazené.
RAW VEGAN SUSHI
Tato RAW veganská verze sushi se připravuje, plní a válí stejně jako klasické sushi, jen namísto rýže použijeme syrový květák a syrovou rybu nahradíme čerstvou zeleninou. Mořská řasa na výrobu sushi, do které veškeré ingredience balíme, nese název NORI a koupíte ji v obchodech se zdravou výživou nebo v supermarketech v oddělení asijských potravin.
Teď se pustíme do květákové rýže, na kterou budete potřebovat:
květák
slunečnicová semínka
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a rozmixujeme se semínky. Mixujeme tak, že na vteřinu spustíme mixér na plný výkon, kdybychom květak mixovali příliš dlouho, pustil by hodně šťávy a sushi by se rozpadlo. Květák NESOLÍME, v tomto případě by pustil vodu také a to nechceme. Květák nesolte, pustil by šťávu a sushi by se rozpadlo. Mixování opakujeme tak dlouho, dokud nemá květák konzistenci rýže.
Nyní si připravíme řasu nori, do které můžete zabalit jakoukoli vaši oblíbenou zeleninu. My rádi používáme nějaký zelený list, mrkev, barevnou papriku a klíčky.
Do rolky je lepší dávat méně nežli více, aby se nám nerozpadla. Důležité je sushi krájet ostrým nožem a netlačit. Pak už jen stačí namáčet do sójové omáčky tamari a pochutnat si na našem RAW vegan sushi 🍣
PICKLES aneb NAKLÁDANÁ ZELENINA
Na pickles můžete v podstatě použít jakoukoliv zeleninu, můžete, ale nemusíte použít chilli nebo bylinky. Důležitý je však zelí, sůl, a pak teplo a doba kvašení. Videorecept na pickles naleznete také na našem youtube kanále. Všechno ostatní už je na Vás! 💚
Ingredience na PICKLES:
bílé nebo červené zelí
růžičky brokolice
červená řepa
petržel
mrkev
petrželová nať
zázvor
chilli
sůl
římsky kmín
Všechno nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké proužky. Osolte a opepřete, nechte 10 minut odstát, dochuťte dalším kořením a začněte zeleninu masírovat. Důkladně a ještě více. Musí pustit tolik šťávy, abyste v ní měli ponořenou celou dlaň. Je důležité, aby zelenina byla po celou dobu kvašení pod povrchem šťávy. Když je zelenina maximálně promasírovaná, vložte ji, vymačkanou, do čisté skleněné nádoby, například do zavařovací láhve. Vrchní část láhve utěsněte potravinářskou fólií a láhev uzavřete. Nechte kvasit 5 dní na teplém a tmavém místě. Po pěti dnech ochutnejte. Dobré pickles pořádně smrdí, ale tak příjemně, ne jako by byly zkyslé. Doporučujeme každý den po jídle sníst porci o velikosti dlaně, nejen pro dobré trávení. Pokud nechcete strávit celý den lítáním na toaletu, doporučujeme pickles jíst po menších porcích 🥬
SÝROVÁ OMÁČKA JINAK
Na tuto omáčku je potřeba si alespoň hodinu předem namočit kešu oříšky, aby se aktivovaly a změkly. Vodu, ve které se kešu oříšky namáčely pak vylejeme a před mixováním přidáme čerstvou vodu.
💡TIP: Syrový základ můžete udělat hutnější a poté s ním plnit i rýžové rolky, které jsou uvedené níže jako jeden z dalších skvělých receptů!
A jaké všechny ingredience budeme potřebovat?
1 hrneček /250ml/ kešu oříšků
1,5 hrnečku vody
3 polévkové lžíce lahůdkového droždí /dodává jídlu sýrovou chuť, jsou skvělé i na těstoviny, saláty nebo jako posyp na chleba, pizzu/ 🧀
2 polévkové lžíce koření kurkumy nebo 3 cm čerstvého kořene kurkumy
bylinky podle toho, jakou chcete příchuť, my jsme použili oregano
sůl
JEDNODUCHÉ RÝŽOVÉ ROLKY
Jedná se o jedno z nejrychlejších jídel, které připravujeme vždy, když nevíme, co si dát a rádi bychom něco dobrého 😍
Náplň je na Vás, pokud nejste 100 % RAW, můžete přidat vařené rýžové těstoviny nebo lehce osmažené uzené tofu. My vždy používáme nějaký zelený list /špenát, hlávkový salát nebo kapusta/ a pak cokoliv barevného, jako třeba strouhanou mrkev, červenou řepu, klíčky, nakládané houby, červené zelí, barevné papriky, marinovaný tempeh, různé omáčky, ořechové sýry, marinády, chilli a další dobroty. Náplň rýžového papíru je tedy na Vás a Vašich chuťových pohárcích 🥕
❗️Nicméně pozor! Papír namáčejte jen lehce. Sami uvidíte, jak moc, pokud papír namočíte moc, bude se trhat, a pokud ho namočíte málo, bude se lámat a bude tvrdý.
❗️ Pokud se roličky na talíři vzájemně dotýkají, slepí se, proto doporučujeme každou várku potřít trochou jakéhokoliv oleje.
GUACAMOLE
Kdo říká, že nemá rád avokádo, neví, jak ho připravit. Protože guacamole je ohňostroj chutí v čele s krémovým avokádem! 🥑 Do základního receptu se přidávají rajčata, my ale přidáváme na kostičky nakrájenou křupavou červenou papriku.
Na guacamole budete potřebovat:
zralé avokádo
citronová šťáva
červené papriky
červená cibule
sůl
česnek
černý mletý pepř
černá sezamová semínka /není podmínkou, jen na ozdobu/
Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku, vnitřek avokáda ponechte ještě ve „šlupce” a rozmačkejte vidličkou, poté vyklopte do misky. Přidáme rozmačkaný česnek, na mini kostičky nakrájenou papriku a červenou cibuli. Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme černými sezamovými semínky a voilà!
Doufáme, že jsme Vás inspirovali a velmi se těšíme, jak právě Vy připravíte chutné a zdravé recepty pro sebe nebo své blízké. Nezapomeňte pak při sdílení vašich dobrot na Facebooku či Instagramu označit BRAWO LIFE, rádi se na Vaše tvoření podíváme! 💚
Pro více inspirace si můžete zakoupit také naši elektronickou knihu se 101 stranami RAW receptů a inspirací ZDE.