DÝŇOVÁ SEZÓNA | 6 netradičních receptů s dýní 🎃

Podzim je tu a s ním i oblíbená dýňová sezóna, která přináší barvy, chutě a vůně, které si jednoduše zamilujete! 🧡

Dýně nejsou pouze symbolem známého Halloweenu, ale hlavně dokonalou ingrediencí pro zdravé a chutné podzimní pokrmy. Ať už máte rádi dýni na jakýkoliv způsob nebo ji teprve přicházíte na chuť, věříme, že s našimi dnešními 6 netradičními recepty s dýní se Vám alespoň s jedním receptem trefíme do chutí! Recepty vám mají především rozproudit chuťové pohárky, zahřát srdce i duši a vyživit Vaše tělo! Od sladkých až po slané pokrmy. Podzimní recepty s dýní jsou nejen lahodné, ale také zdravé, a navíc krásně barevné – co víc si přát?

Pojďte společně s námi započít v kuchyni kouzlo podzimu a proměnit tuto krásnou jedlou dekoraci v lahodné pokrmy, které jsou jednoduché a nenáročné na přípravu 🍁
Mimochodem: všechny recepty jsou z jedné dýně! 😍
A každé jídlo vychází přibližně pro cca 2-3 osoby.

NA YOUTUBE NALEZNETE TENTO ČLÁNEK TAKÉ VE FORMĚ VIDEA, VŠECHNY VIDEO-RECEPTY NALEZNETE ZDE

K receptům doporučujeme využívat naše ověřené pomocníky:

💚 BRAWO Life Odšťavňovač B-365
💚 BRAWO Life Mixér BL-801
💚 BRAWO Life láhev

 

DÝŇOVÝ KRÉM

Ingredience:

dýně
mrkev
cibule
rajčata
1/2 hrnku červené čočky (hrnek = 250ml)
uzené tofu
2 PL hnědého lnu
kokosové mléko
sůl, kmín, lahůdkové droždí, kari (indické) koření
bylinky na ozdobení

Postup:

Nakrájíme 1/2 dýně na menší kostky /ve dvou oddělených hrncích vaříme poloviny 1/2 dýně, k tomuto receptu použijeme pouze jednu polovinu z poloviny, další polovinu uschováme a využijeme na dýňovou-banánový chlebík/.
Dále nakrájíme mrkev, cibuli a rajčata a společně s dýní vaříme ve vroucí vodě.
Když je zelenina měkká a uvařená, přidáme 1/2 hrnku červené čočky, necháme uvařit.
Mezitím nakrájíme uzené tofu na menší kostky a pečeme na sucho na pánvi.
Po změknutí zeleninu s čočkou opatrně přendáme do mixéru, doladíme dle chuti solí, kmínem, lahůdkovým droždí, kari kořením a přidáme pro zahuštění také 2 PL lnu.
Mixujeme do krémové konzistence. Po domixování část polévky z mixéru odebereme do vedlejší nádoby pro jiný recept a do zbytku polévky přidáme kokosové mléko a dle chuti indické koření.
Servírujeme s tofu a bylinkami, například koriandrem nebo petrželí.

 

 

ŠPAGETY S DÝŇOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

těstoviny dle preference
“omáčka” z předchozího receptu /dýňový krém/
bazalka

Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Do vedlejšího hrnce přidáme část dýňové polévky z předchozího receptu, kterou jsme odebrali z mixéru a necháme ohřát.
Pokud bude potřeba zředit, přidejte vodu z těstovin.
Těstoviny scedíme, promícháme společně s omáčkou a přidáme bazalku.
Máme hotovo! Jak jednoduché, že? 😍

 

 

BEZLEPKOVÝ DÝŇOVO-BANÁNOVÝ CHLEBÍK 

Ingredience:

2 PL hnědého lnu
hrnek /50ml/ mouky dle preference /já použila bezlepkovou maniokovou moku/
lžička prášku do pečiva
lžička skořice
tři přezráté banány /jsou nejsladší/
cca 1 hrnek dýně /buď uvaříme nebo máme již uvařeno z receptu “dýňový krém”/
1 hrnek rostlinného mléka /já použila ovesné/
4 PL kokosového oleje
tekuté sladidlo dle potřeby a preferencí

Postup:

Začneme mixováním 2 PL hnědého lnu v mixéru.
Během mixování lnu dáme vedle do misky hrnek mouky dle preference. K ní přidáme lžičku prášku do pečiva, lžičku skořice, rozemletý len z mixéru a zamícháme.
Poté do mixéru vložíme tři banány, hrnek uvařené dýně, 4 PL kokosového oleje, 1 hrnek rostlinného mléka a sladidlo dle potřeby a preferencí a všechno společně mixujeme přibližně 1 minutu.
Tekutou část vlijeme do připravené sypké a opatrně mícháme.
Vložíme do papírem vyložené pečící formy nebo silikonové formy
Pečeme 30-35 minut na 180 stupňů.
Necháme úplně vychladnout a podáváme např. s kokosovým jogurtem nebo arašídovým máslem – MŇAM!

 

 

DÝŇOVÉ LÍVANCE

Ingredience:

hrnek /250ml/ ovesných vloček
hrnek /250ml/ rostlinného mléka dle preference
2 lžičky kokosového oleje
1 lžička perníkové koření
hrnek /250ml/ uvařené dýně
1 lžička prášku do pečiva
olej na pánev
dobroty na dochucení lívanců při servírování

Postup:

Začneme mixováním hrnku ovesných vloček v mixéru do konzistence mouky.
Do mixéru k vločkám přidáme hrnek rostlinného mléka, 2 lžičky kokosového oleje, 1 lžičku perníkové koření, hrnek uvařené dýně a mixujeme do hladké konzistence.
V případě, že tento bude hutné, přidejte rostlinné mléko.
Po domixování přidáme lžičku prášku do pečiva, zamícháme, ale již NEMIXUJEME a necháme odpočívat 5 minut.
Ná pánev dáme trochu oleje a opečeme lívance z obou stran /těsto lze využít i jako palačinkové/.
Podáváme např. s jogurtem, džemem či jinými oblíbenými surovinami 🧡

 

 

BRAMBOROVO-HRACHOVÁ POLÉVKA
Z DÝŇOVÉHO VÝVARU

Ingredience:

“vývar z dýně” – voda, ve které jsme již vařili dýni
sladké i klasické brambory
žlutý hrách
rajčatový protlak
sůl, oblíbené koření

Postup:

Do vody, ve které jsme již vařili dýni, přidáme sladké i klasické brambory, žlutý hrách, dle preference rajčatový protlak a dochutíme solí a oblíbeným kořením.
Fantazii se meze nekladou, přidat můžete jakoukoliv oblíbenou zeleninu či luštěniny.
Všechny ingredience přidávejte v množství dle chuti a jak se říká “od oka” ☺️
Vaříme do změknutí a podáváme! 😍

 

ČERSTVÁ ŠŤÁVA Z DÝNĚ, MRKVE A JABLKA

Ingredience:

dýně bez šlupky a jadérek
mrkev
jablko
skořice

Postup:

Dýni okrájíme, odstraníme jadérka a nakrájíme.
Nakrájíme mrkev a jablko a všechny nakrájené ingredience postupně vkládáme do odšťavňovače.
Do hotové šťávy můžeme přidat např. skořici – šťáva pak chutná jako štrůdl, mňam! 🤤

 

PEČENÁ DÝNĚ S TEMPEHEM

Ingredience:

vařená dýně nakrájená na kostky
tempeh natural
kvalitní sójová omáčka
grilovací koření
chilli
česnek
lahůdkový droždí
jablkový/rýžový ocet
rajčatový protlak

Postup:

Jako první si připravíme marinádu: smícháme kvalitní sójovou omáčku, grilovací koření, chilli, česnek, lahůdkový droždí, jablkový/rýžový ocet a rajčatový protlak.
Do marinády přidáme na plátky nakrájený tempeh a pořádně ho v marinádě obalíme.
Tempeh v marinádě vyložíme na plech vystlaný papírem na pečení. Na plech přidáme taky vařené kostky dýně, které roztlačíme sklenicí.
Vše na plechu osolíme a přidáme lahůdkové droždí.
Pečeme 20 minut na 190 minut. Poté tempeh vyjmeme z trouby a dýni necháme dopéct na 200 stupňů dalších 10 minut.
Servírujeme s oblíbenou omáčkou či salátem 😍

 

10 ZAJÍMAVOSTÍ O DÝNI 🎃

Věděli jste, že 😱👇🏻

1. Dýně jsou botanicky ovoce – Přestože je často považujeme za zeleninu, dýně jsou ve skutečnosti druhem bobulovitého ovoce, stejně jako melouny či okurky.

2. Existuje více než 45 druhů dýní – Znáte jen klasické oranžové dýně? Existují také dýně máslová, špagetová nebo Hokkaido a mnoho dalších – každá s jedinečnou chutí a využitím.

3. Všestranná kuchyňská surovina – Dýně není jen pro polévky nebo pečené pokrmy, ale používá se i do dezertů, šťáv, smoothies, chlebů, omáček a dokonce i do kávy – co třeba oblíbené podzimní Pumpkin Spice Latte? 🧡

4. Největší dýně světa vážila přes 1200 kg – Tento obří exemplář byl vypěstován ve Spojených státech v roce 2021. Dýně mohou dorůst neuvěřitelných rozměrů díky rychlému růstu a správné péči.

5. Dýňová semínka jsou superpotravinou – Jsou plná zdravých tuků, bílkovin, zinku, magnézia a antioxidantů. Pravidelná konzumace dýňových semínek může podpořit zdraví srdce a posílit imunitu.

6. Dýně jsou jedlé úplně celé – Využít můžete nejen dužinu, ale také semínka, slupku a dokonce i květy. Každá část dýně má své specifické využití v kuchyni.

7. Dýně má původ v Severní Americe – Pěstovali ji už domorodí obyvatelé před více než 7 500 lety. Byla pro ně důležitým zdrojem potravy i materiálu na výrobu nádob.

8. Dýně jsou skvělým zdrojem vitamínu A – Díky vysokému obsahu beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamín A, přispívají ke zdraví zraku, pokožky a imunitního systému.

9. Slovo “dýně” pochází z řeckého “pepon” – Tento výraz znamená “velký meloun”. Zajímavé je, že toto slovo prošlo přes několik jazyků, než vzniklo české slovo “dýně”.

10. Dýně jsou ekologické – Jsou skvělým zdrojem potravy pro kompost a mohou sloužit i jako přírodní nádoby na květiny, pokud je vydlabete a vysadíte do nich podzimní květy.

 

ZÁVĚR 

Dýně je poklad! Tak doufáme a věříme, že si ji zamilujete ještě víc díky těmto nápadům a dýchne na Vás kouzlo podzimu. Děkujeme, že jste článek dočetli až do konce, a budeme opravdu moc rádi, pokud se s námi podělíte o své dýňové dobroty na sociálních sítích. Sdílejte svou radost z vaření s námi, ale i s ostatními a inspirujte tak další milovníky dobrého jídla a originálních nápadů 😍

💚 Instagram: označujte @brawo_life_cz 
💚 Facebooková skupina: přidejte se k nám ZDE a podělte se o Vaše dýňové radosti!

 

Sdílejte: